Moet je een held zijn?
Ongewenste omgangsvormen.
Een soort van verzamelnaam voor pesten, discriminatie, intimidatie, seksuele intimidatie en agressie & geweld. Soms is één van deze vormen van gedrag zichtbaar en weten we direct wat er zich afspeelt. Grijpen we altijd in of draaien we soms ons hoofd weg? Is het wegkijken dan omdat het ‘onze zaken niet zijn’ en we misschien angstig zijn?
Maar je hoeft (meestal) geen held te zijn om iemand te willen steunen, letterlijk of figuurlijk naast het slachtoffer te gaan staan. We realiseren ons veel te weinig welke schade ongewenste omgangsvormen kunnen aanrichten.
Het zal mij niet overkomen…
Volgens de statistieken is dit nog maar de vraag…
Niemand lijkt uitgesloten te zijn om slachtoffer te kunnen worden. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 5 mensen last heeft van ongewenste omgangsvormen op het werk.
Stel je nu voor dát het jou gebeurt, is het dan niet heel fijn dat je ergens terecht kunt. Dat er iemand naar je luistert, je steunt en samen met je op zoek gaat gaat naar een oplossing.
Onderschat ongewenste omgangsvormen niet: jaarlijks vallen 1.2 miljoen mensen uit door Ongewenste Omgangsvormen. De kosten? Ongeveer € 1.7 miljard. Alleen al in Nederland
Dat is bizar…
Zijn Ongewenste Omgangsvormen te voorkomen?
Wij geloven van wel en zetten ons hiervoor in bij bedrijven, instellingen en sportverenigingen.
Wij gunnen het leidinggevenden en medewerkers tijdens hun werk het beste en mooiste uit hun leven halen. Immers de meeste tijd brengen veel mensen door op hun werk. Het is van belang dat men daar dan ook een fijne plek vindt.
Slechts één behoefte!
De mens heeft namelijk slechts één behoefte: gelukkig zijn. Ook in het werk.
Wij dragen met ons werk als vertrouwenspersoon hieraan bij en dat geeft ons een gevoel van vervulling.