#metoo in de cao

Op de agenda

Het is snel gegaan nadat ene Harvey Weinstein met seksueel ongewenst gedrag in oktober 2017 onbedoeld het startsein gaf voor de mondiale #metoo beweging. Daarmee werd ongewenst gedrag in werkrelaties plotsklaps stevig op de agenda gezet. Vanaf het viraal gaan van de beroemde hashtag is nauwelijks een jaar verstreken totdat de vakbonden in Nederland ongewenst gedrag inzet gingen maken in cao-onderhandelingen.

Het resultaat

De schoonmaakbranche heeft de primeur en per 1 januari 2019 zullen schoonmaakbedrijven moeten zorgen voor “…de inzet van gekwalificeerde vertrouwenspersonen om te bevorderen dat medewerkers een veilige werkplek hebben en ervaren”.

Mooi geregeld.

Hulde aan de cao-onderhandelaars. Tenminste één sector waar adequaat wordt ingespeeld om pesten, agressie en geweld, intimidatie, discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer aan te pakken en voor slachtoffers een professionele opvang te garanderen. Maar met het prioriteren van het thema en het maken van afspraken op het niveau van werknemers- en werkgeversverenigingen ben je er natuurlijk niet.

Ga er maar aanstaan.

Het zijn de bedrijven die hier nu in de praktijk handen en voeten aan moeten gaan geven. En dat is best een dingetje. De schoonmaaksector bestaat namelijk grotendeels uit midden- en kleinbedrijf en op een paar grote landelijke of regionale spelers na hebben de meeste bedrijven geen vertrouwenspersoon. Laat staan een gekwalificeerde vertrouwenspersoon (lees: goed opgeleid, onafhankelijk en gecertificeerd).

Oplossingen.

Je kan als bedrijf iemand opleiden of aannemen. Je kan ook als sector een structuur van gekwalificeerde vertrouwenspersonen ontwikkelen. Beide oplossingen kosten echter veel tijd en middelen. Bedrijven kunnen zich ook melden bij een externe gespecialiseerde organisatie. Deze laatste oplossing is de snelste manier om het schoonmaakbedrijf “cao-proof” te maken en tegelijkertijd voor de medewerkers een omgeving te creëren waar aandacht is voor hun veiligheid op het gebied van omgangsvormen. Uitbesteding aan een externe vertrouwenspersoon is bovendien verrassend kosten efficiënt.

delen:  

ga terug